read

Svoj udeo u lepom početku 2016. godine JSBelgrade je želeo da ima kroz mali meetup sa dve vrhunske teme. Meetup održan u prostorijama Cloud Horizon-a bio je veoma dobro posećen, a i teško da može drugačije sa takvim temama i predavačima.

#1 - MQTT, JavaScript and how to conquer complexity

[uspešna komunikacija nasuprot svake mrežne realnosti]

Poteba za prenosom raznovirsnih poruka između svakakvih uređaja koji "žive" na web-u danas je nešto od čega mnogo toga u svetu zavisi.. Kako ulazimo u sve veću raznovrsnost uređaja koji moraju međusobno razmenjivati, samo objavljivati ili samo primati poruke (takozvani IoT), potreban je standard koji ne samo služi ovoj svrsi već može pomoći da termometar na severnom polu i kamera u centru NY imaju istu efikasnost slanja poruka kao i vrlo nizak code footprint rešenja i sve što je potrebno da se ovakav standard primeni bilo gde...

Opšte prihvaćen standard za ovu vrstu komunikacije (uspešno slanje poruka u realnim uslovima - nestabilna konekcija, nizak bandwidth itd) je MQTT (Message Queuing Telemetry Transport).

Kroz nodeJS aplikaciju u expressJS-u i vrlo plastične primere iz svog obimnog iskustva u IoT svetu, o MQTT nam je govorio Dejan Dimić, VP of Engineering kompanije Smith Micro.

Celo predavanje predstavljalo je lepu mešavinu objašnjenja koncepata i živih primera svega sa opisima primena iz stvarnih životnih situacija (projekata ne kojima je ovako nešto primenjeno). Pored svega što smo videli i, možda, naučili, fascinantna je lakoća kojom nam je Dejan, uz priču, "prodao" nekoliko veoma interesantnih rešenja - recepata za razumevanje jednog ovakvog sistema. Iako smo videli kako veoma lako postavljamo MQTT sistem u node-u, čime korišćenje JavaScript-a predstavlja jedan od najbržih načina razvoja ovakvih sistema, najznačajniji take out ovog predavanja je mindset potreban da se započne shvatanje (planiranje) sistema u kome je bar deo komunikacije u MQTT standardu.

Kod Dejanovog MQTT sistema u node-u možete pronaći ovde.

#2 - Instalabilne web aplikacije

Instalabilne web aplikacije su već neko vreme fascinacija korisnika modernih browsera - mnoge korisne web aplikacije, dobile su svoje verzije koje se uz pomoć browsera "instaliraju" kao samostalne aplikacije. Ovo praktično znači da su ove aplikacije dostupne direktno iz operativnog sistema i da mnoge od njih imaju offline funkcionalnosti.

Po načinu na koji w3c predlaže da ovakve aplikacije funkcionišu, instalabilne web aplikacije bi trebale imati do sada neviđenu portabilnost. No, predlog standarda, pa čak i prihvaćen w3c standatd je uvek bio poziv na borbu za rešenje, ne sveobuhvatno rešenje (srebrni metak ako volite tu metaforu)...

Ivan Dejanović softver arhitekt u kompaniji Bakson LTD, pokušao je da nam, kroz svoje iskustvo sa instalabilnim web aplikacijama približi sve koncepte koji čine ovo rešenje i njegove varijacije.

Dobili smo sjajnu priliku da iz prve ruke čujemo realne probleme sa kojiam se iskusan programer susreće pri pravljenju aplikacija korišćenjem ovakvog standarda. Primeri su bili u Firefox ekosistemu, sa referencama i na neke razlike između FF i Chrome pristupa i naravno varijacije appmanifest-a.

U detaljnoj priči o različitim vrstama instalabilnih web aplikacija čuli smo o Hosted i Packaged varijantama, šta to znači za offline opciju, kako funkcioniše deployment na marketplace itd. Ovo je bila sjajna priča koja je prisutnima otvorila pogled ka još jednom načinu da svoju aplikaciju učine još dostupnijom korisnicima.

Slajdove Ivanovog predavanja možete pogledati ovde

U kratkoj pauzi između predavanja prisutni su se predstavili i upoznali i započete su diskusije koje su, po običaju, nastavljene posle predavanja trajući dugo posle planiranog vremena završetka meetup-a.

Prvi meetup u 2016. godini predstavljao je sve ono što JSBelgrade želi da obeleži celu godinu. Hvala svima koji su se sa nama uključili u ova okupljanja i povezivanja JavaScript programera. Sve koji do sada nisu svratili na neki od meetup-a ili jscoffe-a ne znaju šta propuštaju ( :grin: )... Vidimo se na nekom od sledećih druženja.

Blog Logo

Rastko


Published

Image

JS Belgrade

JS Belgrade is JavaScript User Group from Belgrade, Serbia. Our goal is to connect Belgrade's JavaScript community through monthly meetups.

Back to Overview